Financieringsvoorbehoud
Wil je een bod uitbrengen op een koopwoning zonder financieringsvoorbehoud? Niet doen! Dit brengt grote risico’s met zich mee.

Bieden op een koopwoning? Een financieringsvoorbehoud is onmisbaar

Wil je een bod uitbrengen op een koopwoning zonder financieringsvoorbehoud? Niet doen! Dit brengt grote risico’s met zich mee.

Op deze pagina

Wat is een financieringsvoorbehoud?

Een financieringsvoorbehoud is een clausule in het koopcontract die bepaalt dat de koop alleen doorgaat als de hypotheek daadwerkelijk rondkomt. Lukt dat niet binnen de afgesproken termijn, en kun je aantonen dat je je best hebt gedaan om de financiering te krijgen, dan kun je de overeenkomst kosteloos ontbinden.

De risico’s van bieden zonder voorbehoud

Boete

Wanneer je zonder financieringsvoorbehoud biedt en de hypotheek uiteindelijk niet rondkomt, ben je alsnog verplicht om de woning af te nemen. Lukt dat niet, dan ben je een boete verschuldigd van meestal 10% van de koopsom. Bij een woning van €400.000 is dat dus maar liefst €40.000.

Schadevergoeding

En daar blijft het niet altijd bij. De verkoper mag zelfs een hogere schadevergoeding eisen als blijkt dat zijn werkelijke schade hoger is dan de standaardboete. Denk bijvoorbeeld aan dubbele woonlasten, waardevermindering van de woning of gemiste verkoopkansen.

Bescherming tegen ingrijpende gebeurtenissen

Tussen het moment van kopen en het regelen van de hypotheek kan er veel gebeuren. Denk aan een relatie die eindigt, een overlijden, ontslag of ziekte. Zulke ingrijpende gebeurtenissen kunnen directe invloed hebben op de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten.

Als de geldverstrekker door de gewijzigde situatie inderdaad besluit om geen hypotheek te verstrekken, dan kan je je beroepen op het financieringsvoorbehoud en de koopovereenkomst boetevrij ontbinden.

Bieden met zekerheid

Voordat je een bod uitbrengt, is het essentieel om te weten wat je maximaal kunt lenen. Wij helpen je hier graag bij. Op basis van jouw inkomen, vaste lasten en toekomstplannen maken wij een duidelijk overzicht van je financieringsmogelijkheden. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je met een gerust hart een bod uitbrengen.

Conclusie

Wij adviseren om altijd een financieringsvoorbehoud op te nemen, tenzij de woning volledig uit eigen middelen wordt gefinancierd. Zelfs als de concurrentie groot is, is het belangrijk om je eigen financiële veiligheid voorop te stellen. Het lijkt aantrekkelijk om ‘meer kans’ te maken door zonder voorbehoud te bieden, maar de mogelijke gevolgen zijn simpelweg te groot.

Informatie op andere websites

DAS

Een nieuw huis kopen: waar moet je op letten?

finfin

Het voorbehoud van financiering is geen vrijbrief

finfin

Gehaast een huis kopen, weet wat je doet!
Gerard Bams

Stel een vraag over dit bericht

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie.

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.

Andere berichten die je misschien interessant vindt