Extra financieringsruimte voor jouw eerste woning
Je wilt voor het eerst een woning kopen en hebt de woning van je dromen gevonden. Dan vraag je je waarschijnlijk af of je deze woning kunt financieren en hoe hoog je maandelijkse lasten zullen zijn. Wij berekenen dat graag voor je. Blijken de woonlasten te hoog te zijn voor je huidige inkomen, dan informeren we voor je of je via je gemeente in aanmerking komt voor de Starterslening en onder welke voorwaarden.
Meer dan 300 gemeentes in Nederland bieden huishoudens tot een bepaalde inkomensgrens namelijk de mogelijkheid om de woonlasten van de eerste koopwoning te verlagen via de Starterslening. Met deze lening kun je misschien toch de woning kopen die je op het oog hebt, ook al is deze eigenlijk iets te duur voor je huidige inkomen.
Meer dan 300 gemeentes in Nederland bieden huishoudens tot een bepaalde inkomensgrens namelijk de mogelijkheid om de woonlasten van de eerste koopwoning te verlagen via de Starterslening. Met deze lening kun je misschien toch de woning kopen die je op het oog hebt, ook al is deze eigenlijk iets te duur voor je huidige inkomen.
Hoe hoog is de starterslening?
De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis (tot maximaal de Loan to Value) en je (eerste) hypotheek bij de bank. De hoogte van de Starterslening wordt berekend over de koopsom van de woning + de kosten voor verbouwing of meerwerk. In de berekening wordt rekening gehouden met je leencapaciteit bij je eerste geldgever en de maximale lening die je gemeente verstrekt.
Hoe werkt de starterslening?
De Starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar, de looptijd is maximaal 30 jaar. De eerste drie jaar betaal je geen rente en aflossing. Na het derde jaar ga je wél rente en aflossing betalen als je inkomen toereikend is. Indien dit niet het geval is, kun je een hertoets aanvragen en ga je een maandlast betalen die past bij het inkomen dat je op dat moment hebt.
Hoe ziet de totale financiering eruit?
- De totale financiering van je huis bestaat uit een normale (eerste) hypotheek en als aanvulling daarop de Starterslening. De Starterslening wordt annuïtair afgelost.
- De verplichte aflossing van de Starterslening wordt gefinancierd met de "Combinatielening". De Combinatielening komt niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.
- De (eerste) hypotheek moet een rentevaste periode hebben van minimaal 10 jaar en kun je afsluiten bij de bank van je keuze.
- De Starterslening sluit je af bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.
- De totale financiering (de eerste geldverstrekker en de Starterslening samen) moeten altijd binnen de maximale Loan to Value passen.
Maandlasten
Voor zowel de Starterslening als de Combinatielening heb je de eerste 3 jaar geen maandlasten. De aflossing van je Starterslening ‘betaal’ je de eerste 3 jaar met de Combinatielening. De Combinatielening loopt daardoor de eerste 3 jaar altijd op. Na deze periode van 3 jaar betaal je (in principe) rente en aflossing. Op het moment dat je de volledige rente en/of aflossing betaalt, los je zowel op de Starterslening als de Combinatielening af.
Boetevrij aflossen
Je kunt de lening geheel of gedeeltelijk boetevrij en kosteloos aflossen. Je kiest zelf waarop je aflost: de Starterslening of de Combinatielening.
Vragen?
Op de website van SVn kun je kijken of de gemeente waarin je woont een Starterslening heeft en of je voor de Starterslening in aanmerking komt. Heb je vragen over de Starterslening? Wij adviseren je graag!
Informatie op andere websites
SVn
Wat kun je doen met de Starterslening?